English version of this page

Aktuelle forskningssaker - Side 6

De «geniale» antioksidantene skal være helsebringende for så mangt. Nå viser det seg at de kanskje også kan spille en rolle for om implantater som settes inn i kroppen ender opp med å bli en suksess, eller om de kan by på forviklinger.

Barn som blir født uten muligheter til å få flere av de permanente tennene, såkalt alvorlig agenesi, må belage seg på å bli «evige pasienter». En ny doktorgrad fra Det odontologiske fakultet har sett nærmere på hvordan man bedre kan hjelpe disse barna.

Porphyromonas gingivalis er en av de viktigste patogener ved kronisk periodontitt. Denne anaerobe bakterien er også satt i sammenheng med systemiske sykdommer som for eksempel kardiovaskulære sykdommer, revmatoid artritt og Alzheimer’s sykdom. P. gingivalis-stammer kan ha forskjellig patogenisitet, herunder evnen til å invadere vev. Den mangelfulle evnen til vevsinvasjon hos enkelte stammer er tilskrevet manglende gener. Genomsekvensene til i alt 19 P. gingivalis-stammer er nå tilgjengelige. Hensikten med vår studie var å sammenlikne disse genomene på nukleotid- og proteinsekvensnivå for bedre å forstå stammenes fylogenetiske og funksjonelle relasjoner.

I dag må man blant annet utføre en liten operasjon for å ta ut spyttkjertler fra underleppa, for å finne ut om tørrhet i munnen skyldes den kroniske sykdommen Sjögrens syndrom, eller ikke. Forskere ved Det odontologiske fakultet jobber med å forenkle diagnostikken slik at én enkelt spyttprøve kan være tilstrekkelig.

Medikamenter som bidrar til å hemme nedbrytning av skjelettbein har i de siste ti år blitt svært vanlig som støttebehandling ved beinskjørhet og ved spredning av forskjellige kreftformer. Nå har forskere fra både IOB og IKO, i samarbeid med svenske kolleger i Malmø, nettopp publisert en artikkel i tidsskriftet «Triple O» der de viser en mulig sammenheng mellom periobakterier (tannkjøttbakterier) og osteonekrose (beindød).

Stadig flere eldre har egne tenner som trenger pleie. På Cathinka Guldberg sykehjem i Oslo har de en egen tannklinikk som drives i regi av Det odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo (OD). – Dette er en kjempeviktig ressurs for sykehjemmet, mener doktorgradskandidat fra OD.

De aller fleste barn får nok oksygen under fødselen. Men noen ganger oppstår det komplikasjoner, og barnet får ikke tilstrekkelig oksygen når det fødes. Tannlege og stipendiat Rivan Sidaly ved Det odontologiske fakultet, har i sin doktorgrad undersøkt om det er en sammenheng mellom skadet tannemalje og mangel på oksygen under fødselen.

Ved Det odontologiske fakultet søker forskere etter den beste mulige måten å få bein og implantater til å fungere sammen på. Selv om de fortsatt leter, utmerker titan seg stadig som et svært anvendelig stoff å bruke i proteser og implantater.

De siste årene har tannleger skåret skyhøyt på forbrukerundersøkelser i kundetilfredshet. Et ferskt forskningsprosjekt fra Det odontologiske fakultet finner flere trekk ved den norske tannhelsetjenesten som kanskje kan bidra til å forklare pasientenes tilfredshet.

Lar du sykkelen stå for lenge ut i regnet, så ruster den.  Eller om du lar en kniv ligge lenge i verktøykassa uten olje oppdager du, neste gang du skal ta den frem, at den blir skjoldete og sløv.  Hva er det som har skjedd? Jo, jernet har blitt utsatt for en prosess som heter oksidasjon, det betyr at det har reagert med oksygenet i lufta.

For å ruste oss mot store helseutfordringer som resistens mot antibiotika og vaksiner, kan det bli avgjørende med bedre forståelse av genoverføring i bakterier. En ny, omfattende studie bringer kunnskapen om hvordan bakterier tar opp DNA og overfører gener, en vesentlig mekanisme bak spredning av antibiotikaresistens, til et helt nytt nivå.