Identifisere rollen til DOPA (dihydroksyfenylalanin) i rekruttering av stamceller i oral vevsregenerasjon

En kritisk problemstilling innen oral vevsreparasjon og/eller regenerering, er identifisering og rekruttering av stamceller i/til aktuelle vevet. Katekolamin signalisering kan spille en rolle her.

Bakgrunn og problemstilling

De klassiske behandlings strategiene ved endo-og perio sykdommer er å fjerne/redusere bakterie komponenten, for slik å eliminere betennelse og stoppe vevsødeleggelsene. En slik strategi fører ikke til regenerering av tapt vev, noe som kan påvirke tenners vitalitet og levetid. Det er utviklet og testet ulike biomaterialer og andre strategier for å lede kroppens egne stamceller til å repopulere, differensiere, og erstatte tapt vev. Selv om fremskritt har blitt gjort, er gjenoppbygging av struktur og funksjon av tapt vev en utfordring og fokus på ulike biomaterialer i tissue engineering strategier er ikke tilstrekkelig. Det å forstå og identifisere de molekylære veien, cellesyklusregulering og gen interaksjonene som styrer prosessen mot fornyelse, er av avgjørende betydning for å kunne påvirke oral benutvikling og vevsregenerering. Arbeidet med å identifisere faktorer som ikke bare stimulerer til rekruttering av stamceller, men også vekst av blodkar/nerver i vevet, gjenstår. DOPA har vist seg å være en kandidat i endodontisk regenerasjon basert på prekliniske studier.

Mål og metode, studentens arbeidsoppgaver

Vi vil bruke

• 2D- og 3D -stamcellekulturmodeller

• Avanserte molekylære karakteriseringsteknikker

• Avansert avbildning for å forstå effekten av og rollen til DOPA i vevsregenerasjon.

Om forskningsmiljøet

Arbeidet til dette prosjektet er knyttet til Klinisk Forskningslaboratorium og Avdeling for biomaterialer. Studenten vil få innføring og veiledning i artikkelskriving og nødvendige arbeidsmetoder på laboratoriet. Forskergruppen har lang og omfattende erfaring med klinisk og basal forskning på beinvev og beinmetabolisme, og jobber tett med flere betydningsfulle forskningsinstitusjoner i inn- og utland.

Kontaktpersoner

Hovedveileder: Dr Athina Samara

Biveileder: professor Janne E Reseland

 

Publisert 21. mars 2023 11:38 - Sist endret 21. mars 2023 11:38