Disputas: Kristin Jordal - Endodonti

Cand.odont. Kristin Jordal ved Institutt for klinisk odontologi vil forsvare sin avhandling for graden ph.d.: Effect of a structured and concerted approach to improve endodontic diagnostics and treatment in public dental clinics.

Bildet kan inneholde: smil, kjeve, erme, gest, lykkelig.

Foto: Privat.

For å bestille den digitale versjonen av avhandlingen, ta kontakt med Natalia Andronova

Prøveforelesning

Se prøveforelesning

Bedømmelseskomité

1. opponent: Professor Athanasia (Nancy) Bletsa, Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Bergen

2. opponent: Docent Helena Fransson, Odontologiska fakulteten, Malmö universitet, Sverige

3. medlem av bedømmelseskomiteen: Førsteamanuensis Simen E. Kopperud, Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Oslo

Leder av disputas

Visedekan for forskning Janne E Reseland, Det odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo

Hovedveileder

Førsteamanuensis Pia Titterud Sunde, Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Oslo

Sammendrag

Halvparten av alle voksne mennesker har en rotfylt tann. Prognosen på rotfyllinger anses som god, men dette baserer seg på resultater fra spesialistklinikker og universiteter.  Tverrsnittsstudier av befolkningen tyder derimot på at resultatene ikke er like gode som en kan forvente. Nesten halvparten av rotfylte tenner har en infeksjon. Slike infeksjoner kan utvikle seg i årevis uten symptomer, men vil også kunne gi plager som tannverk, tanntap, og noen ganger mer alvorlige systemiske lidelser.

I avhandlingen «Effect of a structured and concerted approach to improve endodontic diagnostics and treatment in public dental clinics» ble det undersøkt rotfyllinger ved den offentlige tannhelsetjenesten i Møre og Romsdal.

Tannlegene gjennomførte et omfattende etterutdanningskurs med mål om å forbedre kunnskapen og behandlingsresultatene. De besvarte et spørreskjema før og etter kurset for å avdekke endringer i kunnskap og rutiner. I tillegg ble tenner som hadde fått rotfyllinger etter kurset identifisert og sammenlignet med rotfyllinger utført av de samme tannlegene før kurset.

En fjerdedel av de rotfylte tennene hadde tegn på infeksjon synlig på røntgenbilder ett år etter behandling, og blant tennene som hadde infeksjon før behandlingen startet hadde halvparten fortsatt infeksjon. Kurset forbedret ikke kunnskapen til tannlegene eller resultatet av rotfyllingene de utførte.

Studien belyser at etterutdanning av tannleger kan være utfordrende.

Kontaktperson

For mer informasjon, kontakt Natalia Andronova


 

Publisert 10. nov. 2023 07:38 - Sist endret 10. nov. 2023 09:53