Avansert radiologisk diagnostikk

Bilde: Jan Unneberg, UiO

Avansert radiologisk diagnostikk

Avansert radiologisk diagnostikk har gjennomgått en revolusjonerende utvikling og Avdeling for kjeve- og ansiktsradiologi var tidlig ute med å anvende avansert datateknologi for å røntgenundersøke tenner, kjever og ansikt.  Slike undersøkelser kan være helt avgjørende for å stille en riktig diagnose, noe som er en forutsetning for at behandling skal kunne gjennomføres tilfredsstillende.

Computertomografi

Den første computertomografi (CT) skanneren kom på plass i 1992, som en av de aller første på en odontologisk institusjon i verden. En ny og mer avansert CT skanner ble installert i 2004. Med skanneren kan man utføre røntgenundersøkelser med tynne snitt, eksempelvis gjennom bihuler og kjeveledd. Avdelingen prøver ut ulike typer Cone Beam CT-skannere.

Avdelingen mottar mange henvisninger på pasienter, barn og voksne, fra tannleger og leger, både spesialister og allmennpraktiserende. Vi undersøker ulike typer svulster og svulstlignende tilstander, både godartede og ondartede, men det henvises også for ansikts/kjevesmerter, leddsykdommer, kjevevekstforstyrrelser, tann- og kjeveskader, tannfrembruddsforstyrrelser, kjeveinfeksjoner og implantatbehandling for å erstatte manglende tenner. Vi undersøker da kjevebenets dimensjon for å finne ut om det er plass til å sette inn implantater, vurderer viktige anatomiske strukturer slik som kjevehuler og nervekanaler for å unngå komplikasjoner, og kontrollerer hvorvidt implantatene har festet seg tilfredsstillende i benet etter operasjonen.

Samarbeid

Avdeling for kjeve- og ansiktsradiologi har gjennom mange år samarbeidet med Radiologisk avdeling, Bilde- og intervensjonsklinikken, Rikshospitalet Oslo Universitetssykehus, om magnetisk resonanstomografi (MR) undersøkelser, som kan være nødvendige supplement til våre CT undersøkelser  i den diagnostiske pasientutredningen. 

Publisert 29. sep. 2010 16:24 - Sist endret 9. feb. 2021 14:09