Verdens kariesfrie dag onsdag 14. oktober

På verdensbasis er karies en av de mest utbredte sykdommene som finnes. Og selv om vi i Norge har bedre munnhelse enn mange andre land, er karies også et problem hos oss.    

Bildet kan inneholde: tekst, skrift.

– I årets kampanje fokuseres det på at karies kan ramme på tvers av generasjoner, sier professor Alix Young Vik på Det odontologiske fakultet ved UiO. Hun fronter den globale kampanjen her i Norge. For alle kan få karies, sier hun, men sykdommen kan få ulike konsekvenser avhengig av hvor i livet man er. 

Professor Alix Young Vik. Foto Ingar A. Storfjell OD/UIO

 

 

– Mange tror kanskje feilaktig at karies hovedsakelig er et problem hos barn og unge. Men karies kan også være et stort problem blant eldre og kronisk syke, fordi dette er grupper som ofte bruker mye medisiner, forklarer Vik.

 

– Vi vet at medisinbruk ofte fører til munntørrhet, og når man får mindre spytt i munnen, har man også mindre beskyttelse mot kariesangrep. Andre sårbare grupper i samfunnet kan også være i risikosonen for å få karies, da disse ofte generelt har dårlig helse, noe som vanligvis innebærer at også munnhelsen er dårlig.

 

Det viktigste budskapet for å beskytte seg mot karies ung som gammel er å huske 2 x 2, sier professor Alix Young Vik: Puss tennene i to minutter, to ganger daglig med fluortannkrem!

Her kan du lese mer om den internasjonale kampanjen.

Publisert 14. okt. 2020 07:00 - Sist endret 19. feb. 2021 10:27