Høythengende akkreditering til spesialistutdanningen for periodonti

Spesialistutdanningsprogrammet blir det andre programmet i Norden som får denne akkrediteringen, og det er kun 22 andre europeiske utdanninger som har denne type godkjenning.

Europeisk akkreditering til periodonti

Sammen med komiteen, fra venstre: Ubele van der Velden, Anders Verket, Odd Carsten Koldsland, Luigi Nibali, Kristin M. Kolltveit. Foto: Marie Lindeman Johansen OD/UIO

Det er European Federation of Periodontology (EFP) som tildeler akkrediteringen. Denne akkrediteringen ble i sin tid laget for å sikre at det finnes spesialistutdanninger i Europa som holder et høyt nivå.

–  Arbeidet med å få en slik akkreditering startet for mange år siden, sier Odd Carsten Koldsland og Anders Verket.

Det var professor Anne Merete Aass som da ledet avdelingen, som dro det hele i gang Hun hadde en visjon om at spesialistutdanningen for periodonti skulle få denne akkrediteringen og hun startet da et omfattende grunnarbeid for å få dette til.

– I dag er vi svært stolte over at vi har klart å realisere visjonen hennes, sier Verket.  

Det er Odd Carsten Koldsland og Anders Verket som har ledet arbeidet etter at Anne Merete Aass gikk av med pensjon. Og sammen med Mariano Sanz, som har spilt en helt avgjørende rolle i dette arbeidet, er det nå klart at akkrediteringen er en realitet.

– Det er ikke til å legge skjul på at det har vært et svært omfattende arbeid , sier Odd Carsten Koldsland. 

Kravet til dokumentasjon er svært omfattende og utallige arbeidstimer er blitt lagt ned for å sikre at alle krav ble imøtekommet. I tillegg til et omfattende dokumentasjonskrav, er det også et besøk som går over to dager som det måtte planlegges for.

– I løpet av det to dager lange besøket ble det sett på om det var samsvar mellom det som vi hadde rapportert inn og virkeligheten som møtte komiteen her, sier Koldsland. 

Det var det jo!

Noe av det Koldsland og Verket trekker frem som avgjørende for at spesialistutdanningen i periodonti ble godkjent, er at dette ikke bare er en anerkjennelse til avdelingen, men også til resten av klinikken.    

– For at vår spesialistutdanning i det hele tatt skal fungere, er vi jo helt avhengig av kvalitet på alle nivåer av klinikkdriften, sier Verket. Og det var med en stor dose stolthet vi kunne konstatere at komiteen var imponert over hvordan klinikken fungerte. Alt fra det viktige arbeidet som sterilsentralen gjør, til hvordan klinikksekretærene tar imot pasienter, assisterer og hjelper kandidatene våre. 

–  Det var helt avgjørende for at vi fikk det til, sier Verket.

En slik akkedering innebærer på mange måter at spesialistutdanningen har klatret opp i «eliteserieligaen».

– Rent praktisk, betyr en EFP-akkreditering at vi både får tilgang på nettverk og forskningssamarbeid vi ikke hadde før, men også at vi blir mer attraktive internasjonalt, sier Verket.

Både dekan Tiril Willumsen og visedekan for spesialistutdanningen Jan Eirik Ellingsen er stolte over akkrediteringen.

– Dette viser hvor viktig det er at spesialistutdanningene er forankret hos universitetene, hvor vi kan få en vekselvirkning mellom forskning og utdanning, noe som ikke bare er viktig for at nivået på spesialistutdanningene skal holde seg høyt, men som også er med på sikre at grunnutdanningene våre holder et høyt faglig nivå, sier Willumsen og Ellingsen avslutningsvis.

Publisert 21. mars 2023 13:32 - Sist endret 23. mars 2023 13:47