Deilig mandag..

Ord kan ikke beskrive hvor behagelig det er å ha studieøkt på mandag formiddag!! Det gjør at hele helgen blir ti ganger bedre... (av og til skal det så lite til før livet blir mye herligere ;) 

På ettermiddagen ( dvs. kl 2) skulle vi møtes i klinikken for å lære oss å legge amalgamfyllinger. Dr. Hardy og noen av nursene hadde satt opp fantomhoder på stolene og gjort det i stand for oss på forhånd. Hver av oss fikk en student fra 5. klasse, som skulle lære oss den store kunsten. 

Husker dere at jeg nevnte for dere at jeg skulle dele tips å triks med dere? Vel, jeg tenkte at jeg skulle forteller dere litt om amalgam, bare veldig synd at det er litt ubrukelig info for dere. Men hey! man vet aldri, kanskje dere havner et sted hvor dere må bruke amalgam..?

Altså, her i Irland er første valget fortsatt amalgamfyllinger. De liker å begrunne det med at det er billigere ( egentlig bare 2,5 euro i forskjell!), og at det varer lenge ( sant nok..). Det faktum at de må fjerne mer frisk tannsubstans for å skaffe god retensjon, er det egentlig ingen som bryr seg om. Blant studentene vi har snakket med ( og hittil har vi nok snakket med de fleste i 5. og 4. klasse..) er det store forskjeller når det gjelder hva de foretrekker å bruke som fyllingsmateriale. Som oftest er det sterke meninger om dette. Enten er man veldig for, eller så hater man å jobbe med amalgam. 

Anyways.. amalgam brukes kun på posteriore tenner hvor estetikken har lite eller ingenting å si (pluss vanskelige case, men jeg dropper det her, for jeg har ikke tid til å skrive alt, og dere orker nok ikk å lese det heller..) De pleier også å lage stift-konus av amalgam (det høres litt rart ut, sant?) Det gjøres ved at de preparerer kanalen(ene) de vil ha stiften i, og skrur inn prefabrikerte amalgamskruer. Legger amalgam på toppen, som senere preppes til konus, og tilslutt lager de MK-krone på tannen. Dette er selvfølgelig bare et alternativ til den vanlige måten å lage stiftkonus på. Fordelen med denne teknikken er at tannen preppes, stiftkonusen lages i samme seanse. Så masse tid blir spart.. og alle vet jo hva spart tid betyr.. 

Ellers går det meste i klasse I-, klasse II- og kompliserte klasse II-fyllinger. Prepareringsprinsippene har vi jo lært på skolen ( ihvertfall i Bergen), og for dere som ikke har lært det eller ikke kan det, her er de 3 viktigste prinsippene:

  1. "Cavosurface angle" skal være 90 grader. Dette gir grunnlag for bedre retensjon ( undersnitt), og fraktur resistens.
  2. Minimum 2mm høyde okklusalt, for god styrke.
  3. Kassen skal alltid avsluttes under kontaktpunktet. Poenget er egentlig at kontaktpunktet skal alltid bestå av full tann eller full amalgam, aldri begge deler samtidig.

Kan man prinsippene over, er det bare å sette i gang: legge kofferdam, preppe tannen, legge matrisebånd rundt tannen, blande amalgam, kondensere, kondensere, kondensere,litt mer amalgam, kondensere, kondensere, huske at man har ekstremt dårlig tid, men fortsette å kondensere, få vondt i hånden, fortsette å kondensere litt til, så huske å kondensere for siste gang før man fjerner overskuddet, og karver amalgamen. Og hvis det hørtes slitsomt ut, ja, så er det akkurat det det er! Det verste er at man aldri er helt sikkert på om man har kondensert godt nok,  og hvis man ikke har det. Nja, nei... sorry Mac! Da må man fjerne fyllingen og legge den på nytt!

Det skal sies, at det er veldig rar følelse å kondensere amlagamen, og det er veldig morsomt å se hvor fint det blir til slutt når man får det til, også kan man sitte og polere den og gjøre den fin i mange timer ( men først vente 48 timer, så klart ;) 

Vi lærte å restaurere større kaviteter også, der hvor det manglet en eller to kusper.  Da kunne man legge inn amalgampins, for en økt retensjon. Det gjøres ved at man går inn i EDG med et spesielt bor, også legger man inn amalgam pin, så kan man avslutte det hele med å legge på toppfylling av amalgam. 

Jeg tror nok det tar litt tid før jeg lærer meg å kondensere amalgamen skikkelig, men sånn er det vel. Det skal jo ikke være lett.

fant denne plakaten hos Tobi, naboen min, og syns den var bra =P 

 

 

Så jeg skal holde meg rolig, jeg har fortsatt 11 uker på å lære meg teknikken!

Poenget mitt er at man må aldri gi opp håpet, jeg skal bli flink til dette!! =D 

 

Emneord: Amalgamfylling, amalgam pins, klasseII Av Elham Koroud
Publisert 13. mars 2012 22:05 - Sist endret 6. feb. 2020 11:37
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere