Nytt blogginnlegg fra Stockholm

Da var det dags for et nytt blogginnlegg. Til nå har vi vært i Stockholm i halvannen måned, og det har vært mange nye erfaringer etter sist innlegg.

Våren begynner å ta seg inn, blomstene har begynt å spire og solen har vist seg frem ett par ganger med skyfri himmel. I løpet av den tiden vi har vært fraværende, har det vært en del sosialt samvær med de andre erasmusstudentene samt de svenske studentene. I tillegg arrangerte KI Vårball nå på fredag.

Vi lovet sist gang å skrive litt mer om skolen og de kliniske rutinene her på KI – så dette innlegget kommer til å inneholde hvordan vi har hatt det her de siste tre ukene, både på skolen og utenfor skolen. 

Klinikken på KI har mange etasjer, og båsene på voksenklinikken er delt i forskjellige seksjoner (A til E) avhengig av hvilket felt man skal arbeide i. E-seksjonen er protetikk, C-seksjonen er endo, B-seksjonen er for akuttpasienter og TMD-pasienter.  Her må vi alltid booke vår egen bås på ”timeedit”, til hver klinikkøkt på voksen, og det hender ofte at alle båsene reservert dersom man er ”litt” sent ute med å booke. Heldigvis kan man skrive seg på en egen liste for hånd, men da ender man ofte opp i en annen seksjon enn det som var planlagt. Det er også mulighet å sette seg på lærerkøen til den seksjonen man ønsker å få hjelp fra. Noen ganger kan lærerkøen være lang – så da må man smøre seg med tålmodighet.

 

Ved første journalopptak er det en del ting som må undersøkes og signeres før man kan starte med behandling. Som nevnt sist gang har de Opus her på klinikken – hvilket betyr at ting går litt fortere enn med Salud. Når pasienten kommer for journalopptak er det obligatorisk å registrere tidligere karieserfaring, kariesutredning, profylakseplan og nåværende kariesdiagnoser. Anamnesen må også være oppdatert, og denne må signeres av lærer. I tillegg må vi registrere plakk, lommer, BoP i periojournalen - selv om pasienten nødvendigvis ikke har perio. Alle registreringene må signeres før man kan gå videre med behandling. Så derfor vil journalopptaket ta litt lenger tid.

Selv om KI anvender Opus som journalsystem, må man likevel ha ett arbeidsark for hver pasient hvor man er nødt til å underskrifter for de ulike registreringene (selv om dette allerede er gjort i Opus). Når det gjelder protetikk, har man et eget ark på arbeidsarket der vi må lage behandlingsplanen for så å få underskrift. Her må vi skrive hva vi som tannleger gjør med pasienten på klinikken under behandlingen, og hva tanntekniker skal gjøre. Noen ganger rekker vi ikke alt dette på en gang, og derfor hender det at vi må huke tak i spesialist(er) i protetikk ved en annen anledning, slik at vi kan sette oss ned og gjennomgå behandlingsplanen for så å få underskrift. Deretter kan vi sette i gang.

Klinikkrutinene på KI er stort sett det samme som i Oslo, men her får vi mye hjelp fra sekretærene. Spesielt på endoavdelingen. I Oslo er vi så heldig at båsene på endo har røntgenapparat, og de fleste har mikroskop. På KI har vi ingen av delene. Her må i tillegg ta bakterieprøver av rotkanalene dersom tannen har en apikal periodontitt. På grunn av dette er det høyest sannsynlig at endobehandling på pasienter vil ta lenger tid her på KI enn i Oslo.

Som dere kanskje har skjønt fra forrige innlegg, har vi veldig mye PED her på KI, gjennomsnittlig en gang i uken. 8.semester på tannlegestudiet her har siste semester med PED, og derfor får studentene her muligheten til å blant annet legge fyllinger på barn og ekstrahere melketenner. Noen ganger foregår det ekstraksjoner på permanente tenner, dersom pasienten følges opp på ORT for å få apparatur. Vi har fått muligheten til å gjøre kons på barn, noe vi syns er interessant og spennende – i og med at vi ikke har fått denne muligheten i Oslo enda.

Camilla benyttet anledningen til å sette på tatovering på PED
Camilla benyttet anledningen til å skaffe seg tatovering på PED
Når man har glemt adgangskortet for å hente klinikktøy, må vi gå i grønt. Matchende med de grønne stolene på PED.

 

En ting som vi har fått inntrykk av om KI, er at studentene jobber veldig selvstendige på klinikken. I og med at lærerkøen eksisterer, betyr dette at studentene har ikke faste instruktører til hver økt – slik vi har i Oslo. Når vi behandler pasientene våre, er det forventet at vi skal gjøre mye av arbeidet på egenhånd. Dersom vi trenger hjelp er det oftest for å godkjenne kariesfritt kavitetspreparering og kroneprepareringer. Lærerne her forteller hva vi bør jobbe mer med arbeidet vårt, men det hender svært sjeldent at de hjelper oss med prepareringene. På denne måten får vi erfart å jobbe mer selvstendig.

For to uker siden arrangerte vi en herlig brunsj i leiligheten med en smakebit fra Norge, nemlig norske lapper. Alle erasmusene tok med noe hver, slik at vi også fikk en smakebit fra de ulike nasjonene. Det var et godt sosialt samvær, og jeg kan tenke meg at alle ble rimelige mette. Vi har i tillegg vært på Ghost walk i Gamla stan sammen med studentene fra UiT. Her ble vi fortalt om spøkehistorier knyttet til Svensk forhistorie, og om hvordan Sverige utviklet seg fra 1700-tallet til i dag.

Erasmuslunsj servert med norske lapper. 
Erasmusstudenter fra Frankrike, Portugal, Uganda, Nederland, Finland - samlet i stuen på Kungsholmen
Fantastisk utsikt langs Kungsholmen. Vi er så heldige at vi bor rett i nærheten av havnen. 

 

Studentene fra UiO og UiT på Ghost Walk i Gamla stan

På fredag arrangerte KI Vårball på skolen. Vanligvis har arrangementet vært på Ljusgården, men i år ble det holdt på fakultetet. Vi ble møtt på studenter fra ulike kull, fikk tre retters middag, og ble underholdt med forskjellige innslag. Vi bidro med et videoinnslag fra Tannlegerevyen for 2 år siden, og det ble møtt med latter og god underholdning fra de fleste studentene. Vi ser frem til mye sprell på KI fremover. Om to uker skal det arrangeres Dammiddag. Tannlegerevyen har premiere i slutten av mai, og dette må vi selvfølgelig få med oss før vi reiser tilbake til Oslo for godt.

Puss och kram

 

Camilla og Azadeh

 

Av Camilla Høili Andreassen, Azadeh Taftian
Publisert 18. apr. 2016 16:17 - Sist endret 6. feb. 2020 11:37

Takk for at dere deler om skolen og de kliniske rutinene. Det var mange flotte studenter samlet til vårball! Lunsjen med smakebiter fra de ulike nasjoner så veldig hyggelig ut ! Og artig med Ghost Walk!  Kommende "Dammiddag" og tannlegerevy blir nok også flott å få med seg på toppen av all læring og andre opplevelser!

Kjersti Elisabeth Carlsen - 19. apr. 2016 10:04

Spennende å høre om hvordan klinikken er organisert - det må vi snakke mer om når dere kommer tilbake til Oslo. Vi vil gjerne høre/lære mer om hva som fungerer bra/mindre bra. Ser at dere har et aktivt sosialt liv og har fått mange nye venner - veldig hyggelig. Ha et fortsatt lærerikt og hyggelig opphold i Stockholm

Anne Merete Aass - 19. apr. 2016 11:59
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere