Studenthilsen fra Stockholm

Endelig har Azadeh og Camilla funnet seg til rette i Stockholm og de har tatt seg tid til å skrive sitt første blogginnlegg. Dere der hjemme har sikkert ikke rukket å savne oss enda, etter knappe fire uker, men vi har blitt bombadert med så mange nye inntrykk at vi føler at vi har bodd her en liten evighet allerede. Nå er det bare å lene seg tilbake, så skal dere få en liten gjennomgang av vårt ordinære hverdagsliv i eksotiske Sverige.

Først en liten heads-up til dere som tenker på å søke dere til Sthlm neste år: nordiske studenter er de siste til å bli tildelt studentbolig og du må ha is i magen om du ønsker billig hybel. Azadeh fikk tilbud om bolig uken før vi flyttet. Heldigvis kunne vi få litt hjelp av frk. Sandberg, som er samtidig på utveksling til Oslo, til å finne en privat leilighet.

Og for en leilighet! Riktignok koster det oss dyrt å bo her og den ene senga vi har må vi dele på, men leiligheten har sjarm og vi føler oss som hjemme. Her har vi alt vi trenger og litt til. Camilla er mest fornøyd med appelsinpressa og tilgang på TV, mens Azadeh nyter den luksusen det er å ha oppvaskmaskin. Vi slenger med noen bilder, så kan dere se hvor fint vi har det.

John Bergs plan 3
Frokost en deilig vårdag 
Vi har balkong! To faktisk..

 

Vi bor i den nydelige bydelen Kungsholmen. Her er det stille og rolig, selv om vi  kun bor et par stopp med t-banen fra sentralstasjonen. En liten rusletur og vi er omringet av butikker, parker og hyggelige caféer. Vi skal på oppdagelsesferd når været blir litt bedre. For dere som lurer så har det å dele seng gått smertefritt. Camilla snorker litt, men hun har selvdiagnostisert sinusitt og er pottetett i nesa og i sinus, så hun er unnskyldt. Azadeh lærte seg raskt at det gjelder å sovne først om kvelden.

 

Vi tenker å skrive et eget lite innlegg med informasjon om skolen og klinikken, spesielt tilpasset dere som tenker på utveksling neste år. Så her får dere andre kun en rask introduksjon. Karoliniska Instituttet har to campus i Sthlm: en sentralt på Solna og et lang ute i hutte-heita i Huddinge. Klinikken vår er selvfølgelig å finne i Huddinge. Det innebærer en drøy time reisevei hver dag. Og her begynner vi kl. 08:00. Ferdigskifta. På klinikken. Det har vært en omveltning for disse to syvsoverne.

 

De første tre ukene har vi blitt nøye kontrollert på preklinikken. Vi har preparert kroner og vi har rotfylt og vi har lagd stiftkonus og vi har scannet og vi har malt CADCAM-kroner. Det var ikke noe gledelig gjensyn vi hadde med plastikktennene, men vi tok ikke skade av litt repetisjon heller. Ferdighetssentret i Oslo er forresten ganske mye flottere å se på. Poeng til oss. Vi har startet i det små med pasienter av kjøtt og blod også, men voksenklinikk har de ikke så mye av her. Faktisk har ikke 8.sem. mer enn 1-2 voksenklinikkøkter i uka. Det er kjedelig. Nok et poeng til UiO. Heldigvis er vi Erasmus-studentene så privilegerte at vi kan få ekstraøkter om vi spør pent.

Malekurs, CADCAM kroner
Malerkurs på CADCAM-kroner
Pediatri 

Ellers kan KI by på en moderne klinikk med ekstremt hjelpsomt personale, Opus, gratis treningssenter, store garderober, hyppige fredagspuber (hver uke faktisk), nyoppusset leselokaler (det lukter til og med nytt) og en ekstremt mye bedre kantine (men det skal jo ikke så mye til). Her er det ikke lett å snike i køen på klinikken, for her setter du deg på en elektronisk liste når du trenger hjelp. Vi føler oss ekstra fine med klinikkfrakk og dessuten varmer den godt. Mange poeng til KI.

 

Det er hele 22 utvekslingsstudenter som har funnet veien hit og vi har funnet tonen med to fra UiT. I likhet med oss er det snakk om en Oslo-jente og en Særping, så vi fire utgjør rett og slett et killer-team! Det er faktisk 10.semester som har tatt initiativ til å dra oss med på aktiviteter på og utenfor skolen. Det er noe vi setter ekstremt høyt pris på. Vi antar det skyldes at de selv har vært Erasmus-studenter og kjenner til hvordan det er å være på utveksling. Så derfor vil vi benytte anledningen til å komme med en oppfordring til dere på 8.sem. hjemme: vær sosiale og vær inkluderende!

Mikrobryggeriet med 10.semester 
UiO og UiT møtes over hjemmelaga indisik 

 

Så nå tenker dere sikkert på hvor mye dere savner oss, selv kun etter snaue fire uker?

Fortvil ikke! Vi blir å se på klinikken i Oslo neste uke.

 

God påske til alle dere der hjemme og  husk påske-lese-regel nr.1: det er ingen skam å ta seg litt fri!

 

Puss och kram

 

Azadeh og Camilla

 

 

 

Azadeh sine topp 5 misforståelser på svensk (hittil):

  1. Bæsj. Det tok litt tid før Azadeh catcha at ”bæsj” er slang for pils/øl. Det var morsomt så lenge det varte.
  2. Smita iväg. Azadeh spør pent om hjelp, men instruktøren på endo svarer høflig at ”nei, nå skal han smita iväg”. Dette forstår ikke Azadeh noen ting av, så hun blir bare stående og stirrende tomt på han. Da ser Camilla seg nødt til å gå bort for å hviske: ”Azadeh, han sier han skal gå”. Aha.
  3. Pusser tenner. Tre spesialister i protetikk fikk seg en god latter da de hadde behandlingsplanlegging med Azadeh. I journalen stod det at pasienten ”pusser tenner to gangen om dagen”. Puss betyr ”kyss” på svensk, så dette syntes de var artig! Azadeh syntes ikke det var så morsomt.
  4. Macka. Nei, en macka (altså et smørbrød) ville ikke Azadeh ha til lunsj. Men det var fordi hun trodde vi skulle spise McDonalds…. (?)
  5. Hallon. Azadeh kunne ikke skjønne at Camilla kunne synes det var noe godt med yoghurt med vannmelonsmak. Men nå er ”hallon” det samme som bringebær da, Azadeh…
Av Camilla Høili Andreassen, Azadeh Taftian
Publisert 24. mars 2016 10:41 - Sist endret 6. feb. 2020 11:37

Takk for det fine blogginnlegget og beskrivelsene fra klinikk og KI! Så flott at dere trives så godt i denne leiligheten på Kungsholmen og har det sosialt og fint. Håper dere får et fortsatt flott utvekslingsopphold! 

Kjersti Elisabeth Carlsen - 29. mars 2016 09:48

Fantastisk hyggelig å høre fra dere. Gleder meg til å høre mer om opplegget i Stockholm når dere kommer hjem; fulle av inspirasjon og mye odontologisk kunnskap og ferdigheter.

Anne Merete Aass - 29. mars 2016 16:01
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere