Utveksling i Sør Afrika – Cape Town

Utveksling i Sør Afrika – Cape Town

 

Her skriver jeg blogg for hele oppholdet. Grunnet dårlig tilgang til internett har jeg åpnet bloggen litt sent og vil derfor nå skrive blogg for nesten hele oppholdet (ca 2 mnd).

Vi ankom Cape Town 26.feb i en nydelig sommerlig vær hvor sommeren var mot slutten.

 

Først bodde vi på hotellet (Ritz) i et par dager og så flytta vi til en bolig vi fant og har bodd her  ca 2 mnd. Vi skal snart tilbake til Norge og fortsette siste ukene av 8.semester for så ta eksamen i de 4 fagene vi skal ha i juni.

 

Først litt oversikt over hva jeg skal gjennom i bloggen:

  1.  Papirarbeid
  2. Time planenUkene
  3. Gugulethu
  4. Klinikken
  5. Røntgen
  6. Forelesninger
  7. Fagavdelingene
  8. Endodonti
  9. Periodonti
  10. Kariologi
  11. Pedodonti
  12. Protetikk
  13. Oral medisin
  14. Oral kirurgi
  15. Orthodonti
  16. Sedasjon
  17. Outreach Project

 Cape Town
Ankomst
Verdt å vite:
Bolig
Bil
Mobil
Transport
Bank
Internett
Severdigheter
Kontakt

 

Det odontologiske fakultetet som tilhører UWC (university of Western Cape) ligger ikke på Main Campus men den ligger både i Mitchells Plain og Tygerberg ved Tygerberg Hospital.

 

Første skoledag dro vi for å møte Deputy Dean, Prof. Parker. Han var veldig hyggelig og imøtekommende. Ilse Jooste er prof Parkers sekretær og Mrs Benjamin jobber i administrasjonen og det er via dem vi skulle ordne de fleste papirarbeidene.

 
Bilde 1 Ilse Jooste, prof Parker´s sekretær

 

 

 

1. Papirarbeid

Noen papirarbeid måtte være i orden for å kunne behandle pasienter. Dette var Mrs Benjamin ansvarlig for. I tillegg måtte vi ordne studentkort for så få tilgang til den odontologiske fakultet. For å få studentkort måtte vi dra til main Campus etter å ha blitt registrert hos Mrs Benjamin. Main Campus er der hvor UWC ligger. Her betalte vi også registration fee.

Bilde 2; UWC (Main Campus) - Odontologiske fakultetet på Tygerberg - Odontologiske fakultetet i Mitchells Plain

 

 

Videre viser jeg Litt oversikt over de forskjellige stedene på fakultetet

Bilde 3 Øverst fra venstre: Kantine - Ressurssenteret - Biblioteket), Nederst fra venstre (Kantine på utsiden - Biblioteketslesesal område)

Bildet over viser Kantine, biblioteket og Ressurssenteret. Det finnes to kantina en i A floor med muligheten til å gå ut og spise og den andre er i D-floor.  

 

2. Time planen

Første dag på skolen møtte vi prof Parker for å bli enige om hvilke fag vi vil fokusere på og lage en timeplan utfra det.  Planen ble tilslutt slik at vi har 2 faste dager på Gugulethu (se lenger ned), mens andre dagene satt vi vår egen plan etter hva vi har lyst til å gjøre.

 

Timeplanen for meg så slik ut:

Faste dager:

                  Tirsdag og Torsdager - faste dager på Gugulethu (se lenger ned)

                  Onsdager - Protetikk

 

Resten av uke dagene varierte avhengig av hva jeg assisterte /deltok på bl.a:

                  Endodontisk blokk

                  Observasjon - oral kirurgi

                  Observasjon - oral medisin

                  Pedodonti

                  Sedasjon

 

Vi kom noen dager tidligere for å ordne bolig og bil. Skolen begynte 02.mars for oss og da skulle vi være med kullet på siste året. Dems skole år er fra jan/feb til desember, så vi ble med studenter som nylig hadde begynt i 5.året etter en invitasjon av Dr.Hudson til hans Orthodontisk forelesning. Veldig hyggelige og fantastiske medstudenter, hvor det tok lite tid før vi følte vi var en del av dem.

 

3. Gugulethu

Først skal jeg snakke litt om hva vi gjør på tirsdager og torsdager da vi er på Gugulethu.
Gugulethu er en township som ligger ca 15 km fra Cape Town. Gugulethu er en av de stedene hvor folket her har relativt til mange andre steder i Cape Town lav inntekt. De kommer til klinikken tidlig på ukedagene og stiller seg i kø for å få tannbehandling som da er gratis for dem. 

Bilde 4 Øverst fra venstre Tannklinikken i Gugulethu, Dr. Gerhard Ferreira og sekretæren Weneane Fraser som utfører fyllingsterapi på slutten av dagen. Nederst fra venstre sekretærene Tumi Nomaxhayi og Wendeane Fraser og Dr. Gerhard Ferreira nederst til høyre.

 

Tannlegen på Klinikken, Gugulethu Community Dental Clinic, er Dr. Ferreira. Han er utrolig hyggelig person og profesjonell på ekstraksjoner av tenner. På klinikken utføres mye behandling iform av ekstraksjoner. Det er også konservativ behandling / fylling som utføres av tannlegen Dr. Ferreira på slutten av dagen.  Sekretærene (Wendeane Fraser+ Tumi Nomaxhayi ) er med på å registrere, kalle inn pasientene, utføre papirarbeid og videre hjelpe Dr.Ferreira under behandling av pasientene.

 

 

De fleste pasientene kommer med mye ubehag og smerte grunnet dype karies lejsoner , nedkarierte tenner og rotrester.  Barn utgjør også en del av disse pasientene som kommer med ubehag og det er ikke sjelden at man ser nedkariert(e) melketenner. 

 

Det kommer også noen pasienter hvor de vil ha behandling av andre grunner bl.a er det pasienter med systemiske sykdommer som skal opereres .

En annen gruppe pasienter ønsker å ekstrahere anteriore tenner i overkjeven. Det siste har blitt populært blant mange i Sør Afrika. Passion Gap eller Cape Flate Smile Kalles dette og er for dem en form for fashion og status. Herved legger jeg ved en link om dette for deg som vil vite mer om dette :)
http://www.capetownmagazine.com/whats-the-deal-with/passion-gaps/125_22_19374

 

 

 

Bilde 5 årsaken til fjerning av sentrale incisiver i overkjeven for denne pasienten er estetikk (Bilde er tatt i bruk etter tillatelse fra pasienten).

 

 

 Vi kom som nevnt tidligere tirsdager og torsdager. Her ekstraherer vi tenner for det meste. På klinikken er ikke det sjeldent å se pasienter med alvorlige sykdommer heller, bl.a. HIV, ifølge Dr. Ferreia.  Dr.Ferreira diagnostiserer og injiser LA og vi utfører selve ekstraksjonen.

 

Vi er 6 studenter til sammen. Vi fire fra Norge og 2 andre studenter fra Nederland. De nederlandske  studentene MarieAnne Hobbelink og Elia Eilders er også på utveksling men for en lengre periode.

Siden risikoen for smitte av HIV er så stor så ville Dr.Ferriera injisere LA selv så det blir mindre sannsynlighet for stikkskade /smitte.

 

I begynnelsen var det litt vanskelig og vi måtte ha hjelp. Men det gikk ikke mer enn 1-2 uke før vi ble ganske gode på å ekstrahere tenner alene etter å ha fått nok råd og veiledning fra Dr.Ferreira.  I kasuser der det var vanskelig, særlig ved fjerning av rotrester så hjalp Dr.Ferreira oss med det.

 

 

Bilde 6 Tannklinikken i Gugulethu

 

Bilde nr 6 viser en oversikt over tannklinikken. Venstre bilder viser båsene. Øverst midten – antall tenner jeg ekstraherte ene dagen vi var der fra kl 09-12. Så det er ganske normalt å ekstrahere 15 -20 tenner minst hver dag. Høyre nederst: er det instrumenter vi brukte. Her kunne man finne de fleste instrumentene en trenger ved ekstraksjon av tenne. De på rosa benken, hadde de nylig fått det :).

Bilde 7 Vår  Siste dag i Gugulethu (Fra Høyre: Elia Eilders, Ahmet Yilmaz, MarieAnne Hobbelink, Dr.Ferreira, Mads. Første rad fra høyre: Wendeane Fraser, Meg, Sinhawe, Tumi Nomaxhayi )

.

 

4. Forelesninger

Femte årets studenter som vi er sammen med har stor sett samlet økt med forelesninger. Særlig var det tirsdager helt frem til kl 14:30 hadde de forelesninger. Noen ganger hadde også studentene presentasjoner på slutten av forelesningene. Jeg ble med på noen forelesninger og presentasjoner, noen jeg synes var lærerikt.

 

5. Fagavdelingene

Jeg har vært med på de forskjellige avdelingene og skal nå kort snakke om hver av de fagene jeg så langt har erfart klinisk:

6. Klinikken

Generelt er studentene flinke til å ta anamnese, sette diagnoser og se pasienten også i helhet som i Norge.  Tilgang til utstyret er  begrenset. Studentene må før hver økt signere  for hva de vil låne av utstyr. Utstyret kan være litt annerledes ift det vi har i Norge, men  en finner storsett det meste som trengs for å utføre behandlingen.

 

Bilde 8 Henting av instrumenter og forberedelse før klinikken begynner

 

Studentene må skrive hvilke instrumenter og utstyr de skal ha på en liten lapp (Nederst til venstre på bilde nr 8) og levere det i skranken (øverst til venstre). Der står Patty Vanrheenen som jobber i sterilen og leverer ut instrumenter og utstyrene. Når det gjelder roterende filsystem, borr, vinkelstykker så skal det hentes på en annen sted : Clean side (øverst til høyre).

Studentene har også sine egne skaper som de kan legge dems Signatur bøker blant annet. Det er små bøker som tilhører forskjellige fag. Der får de signatur på hver arbeid de gjør innen hver økt. Nederst til høyre – materialene jeg trengte til økten min. Disse ligger på en liten bord som vi kan bare ta fra.

 

7. Røntgen

 

    Digital røntgen brukes her, men det er også bruk av røntgen på gammel måte (fiksering). Det siste fikk jeg prøvd flere ganger og jeg synes det var interessant å se på hvordan bildet blir fremkalt gradvis.

Bilde 9 Øverst: Fremkallingsboksen med tre forskjellige midler i, Nederst er det skjermen man bruker for å se bildene på (de to små platene til høyre på nederste bildet). De henger med pasient informasjon derfor måtte jeg klippe bildet på denne måten, så beklager dårlige bilder her.

Etter å ha tatt røntgen på vanlig måte men med en spesielt plate, så fremkalles bildet ved å bruke tre forskjellige midler med bestemte tider på under en mørk boks.

OPG tas nesten for alle pasientene for å ha en full oversikt. Dette gjelder både barn og voksne. Dersom de mistenker noe på OPGen så tar de periapikale bilder av området. Bitewings tas også.

 

 

8. Endodonti

Dr. Simon er fagansvarlig for Endodonti. Hun er kjempe hyggelig og utrolig hjelpsom. Etter å ha snakket med henne vi fikk beskjed om å delta på Endo-blokk før vi kunne behandle våre egne pasienter. Studentene på skolen utfører 3-4 rotkanal behandling med kun manuell instrumentering før de kan bruke roterende filsystem. Men siden vi har allerede rotfylt tenner med roterende systemer i Norge så kunne vi gå rett på bruk av roterende systemer på pasienter.

 

Protaper Next er en type roterende system som brukes her. Den består totalt flere filer. Filene er NiTi, fleksible og fint å bruke selv i bøyde kanaler.

·       De 2 første filene brukes for shaping, mens de andre er "optional" filer som brukes avhengig av størrelse på kanalen.

·       Omdreingshastigheten kan være opptil 300Rpm.

 

 

Bilde 10 Øverste Bildene viser Endo-Cubicle , nederst er det oversikt over Protaper Next filene

 

 

Etter å ha vært på endo-blokken kunne jeg bruke dette på min pasient som jeg hadde deretter og skulle rotfylle en tann på. Alt av utstyr som trengs var tilgjengelig, selv om det var litt annerledes enn det vi har i Norge men det var ellers greit å bruke. Endo-båsene hadde røntgen apparater som man kunne bruke underveis. Røntgen bilder tas digitalt som hjemme i Norge og kofferdam brukes under instrumentering og rotfylling.

 

Her brukte jeg også NaOCl for irrigansjon. Som midlertidig ”fylling” brukes her IKI (Iodine - potassium Iodide) mellom hvert besøk ved å dropp liten del av en bomullspellet i IKI middelet.  Calsiumhydroksid brukes hvis pasienten har allergi til jod.

 

For permanent fylling brukes riktig størrelse av GP (som tilhører Protaper Next ) avhengig av hvilken optional fil som brukes, sammen med AH+ seealer.

 

Jeg synes det var enkelt å bruke Protaper Next selv om det var flere filer å bruke enn bare 1. Og Det var ganske lærerikt.

 

 

9.     Periodonti

 

Etter å ha snakket med Dr. Dhaya som er fagansvarlig for periodontitt, så fikk vi vite at studenter her utfører ikke periodontal kirurgi. Dette utføres av spesialist kandidater innenfor periodonti. Vi fikk ellers muligheten til å observere 2-3 perio-kirurgier for å se hvordan det utføres ift Norge og det var spennende. Periimplantitt behandling (depurasjon og tilslutt bruk av Autograft Tissue) var en av disse og Anchyloglossi var en annen operasjon.

 

Bilde 11 Perio-Bås  - samt instrumenter som brukes for depurasjon

 

Her utfører de også systematisk behandling. Jeg fikk være med på andre studenters sine pasienter da de var under behandling. Her brukes stor sett Gracey scalers (1/2, 7/8, 11/12 og 13/14) for supra og subgingivale tannstein fjerning og Sickle Scalers for fjerning av supragingival tannstein (se bilde nr 11). Pimpestein brukes for polering og applisering av fluor gjøres ved for eksempel ising.

 

 

9.     Kariologi

 

DMFT her er ganske høy relativt til DMFT blant voksne i Norge etter min oppfattelse. Under Konservativ behandling utføres på skolen brukes fortsatt amalgam. Det var interessant å lære dette også siden vi ikke bruker det i Norge mer. De bruker også andre type fyllinger som Kompositt, Kompomer, Gi og RMGI. De siste brukes særlig på barn. IRM brukes også som midlertidige fyllinger. Under fyllingsterapier brukes kofferdam lite, ellers er det nesten samme prosedyre som i Norge.

 

 

10.  Pedodonti

For å være med på Pedodonti / Pediadtric Dentistry så anbefaler jeg å snakke direkte med Dr. Nadia Mohammed. Hun er fagansvarlig for pedodonti og er veldig hyggelig. Her jobbet jeg med andre studenter som clinical partner. De tar grundig anamnese med foreldre tilstede. 

 

Studentene her bruker første øktene (etter å ha fullført journalopptak) på å gi grundig hygiene instruksjon til barn og foreldrene som følger med. Tilslutt appliserers fluor enten iform av fluor lakk (hvis barnet er under 3 år) eller gel.

Bilde 12 Fluor Lakk , Fluor gel (NaF gel) med standard engangsskjer i plast (Bildene er tatt ibruk etter tillatelse av instruktør, pasienten og foreldrene)

 

Når det er fortsatt dårlig plakk-kontroll og kariogent kosthold så fortsatt vi å gi oral hygiene instruksjon og informasjon. Videre ble tennene børstet med fluor pasta og fluor ble applisert enten iform av fluor lakk eller fluor gel, avhengig av alderen og kooperasjon med pasienten (se bilde nr 12).

Det var ikke uvanlig å se barn med dype karies lesjoner og nedkarierte tenner og i forskjellige alder (se bilder nr 13 nederste to bilder).

 

Bilde 13 Pedodonti avdelingen; Trauma, dyp karies lesjon og nedakrierte tenner var det vanlig å se blant noen pasienter (bilde er tatt i bruk etter tillatelse av instruktør, foreldrene og pasienten)

Etiologiske faktorer bak så dyp karies lesjon og nedkarierte tenner var kombinasjon av dårlig plakk kontroll, lite bruk av fluorpasta (tannkrem) og kariogent kosthold.

 

Konservativ - Restorativ behandling ble utført på tenner som lar seg behandle, for å holde tannen på plass slik at permanente tenner kunne bryte frem uten problemer. Her ekskaverte vi karieslesjonen frem til det kjentes hard på tannsubstansen og fylte med RMGI. Ofte gikk slik behandling selv uten anestesi. Ekstraksjon ble utført på nedkarierte tenner/rotrester hvor det var vanskelig å gjøre noe med.

 

Kostholdsveiledning tas også grundig med barn og særlig foreldrene. For kariogent kosthold er en stor etiologisk faktor bak dette, hvor barn sover med flaske (melk /juice) om natta (Bottle Feeding) (se bilde nr 13).

 

Trauma pasienter hadde vi også i noen tilfeller (se bilde nr 13 midten-til høyre).

 

    Her kan man også finne barn under 3 år. I noen situasjoner og pga dårlig kooperasjon med barnet så var det vanskelig å utføre behandling, da ble nødvendige behandlinger utført

 

 

11.  Protetikk

I begynnelsen da vi hadde møte med prof Parker sa vi ifra at vi vil gjerne fokusere på protetiske arbeid, særlig innenfor helprotetikk. Underveis fikk vi beskjed av andre protetiske instruktører at vi kan ikke begynne med våre egne pasienter før vi hadde deltatt på "protetikk blokken".

 

Dr Prince er fagansvarlig i protetikk og jobber for det meste på Mitchells  Plain. I en møte med han der ble det avklart at selv 3 måneders ville vært dårlig tid og at vi rekker ikke å bli ferdig med pasientene særlig hvis det er en del preprotetisk arbeid som kanskje må gjøres og tid laboratoriet bruker på å gjøre ferdig arbeidet. Tilslutt ble det konkludert med at vi måtte jobbe som clinical partnere med andre studenter isteden.

 

Bilde 14 Den odontologiske fakultetet i Mitchells Plain (Venterom til venstre og båsene til høyre oppe).

 

Her er behovet for avtagbarprotese, særlig helprotese relativt stor enn kroner og broer  iforhold til behovet i Norge. Lav inntekt til de fleste pasientene som kommer er en faktor bak valget pasientene tar og vil helst ha avtagbar protese enn fast protetikk for erstatning av tenner. De fleste kommer også med stor DMFT, hvor de har ekstrahert allerede flere tenner i tillegg, noe som gjør for eksempel bro-løsning vanskelig pga stor spenn og flere ledd som trengs å erstatte, og derfor ender de med å ha partiell/helprotetikk isteden.

 

Flere av disse pasientene i denne gruppen kommer også for å erstatte og lage nye helproteser fordi den gamle de har ikke passer mer, ødelagt osv.

 

Jeg var clinical partner med flere studenter fra 5.året som nylig hadde begynt med pasienten, både når det gjelder Helprotetikk, partiell og immediate protese. Studentene her er veldig hyggelige og imøtekommende.
De jobber ganske selvstendig og er flink til å lære bort og forklare. Så for meg var dette veldig lærerikt. Jeg skal nå forklare litt om de forskjellige materialene/prosedyrene vi gjorde:

 

Bilde 15 Første primær avtrykk  ble tatt med standard engangskjeer + adhesiv og Blupeprint (alginat)

 

Her ble standard avtrykkskjeer valgt og utvidet med hvit voks i periferien hvis skjeen var forkort, som i det tilfellet vi hadde her. I overkjeven ble fire wax-stops plassert ved å bruke periferi voks på hjørne tann og molar områder for å stabilisere skjeen og senere massen bedre. Alginat adhesiv ble sprayet på skjeen videre og ble fylt med blueprint alginat. Til forskjell fra vanlig alginat, så er blueprint alginat er støvfritt (dust-free) og gir lengre dimensjonsstabilitet (jfr instruktører).

 

Bilde 16 individuell avvtrykks-skje, avtrykk, Prøveplater, Randmodellering og kjeveregistrering.

Etter kontroll og tilpasning av individuell avtrykks-skje blir den randmodellert med Green stick (grønnkerr) og  sekundær avtrykk blir så tatt med SS-White (over + under kjeve) og Kelly´spasta (underkjeve) som er ZOE. Prøveplatene blir så laget i full voks for kjeveregistreing. Aluwax blir tilslutt brukt for å fullføre kjeveregistreringen.

 

Bilde 17 Kjeveregistrering, Valg av tannfarge og form, try in. (bilde er tatt i bruk etter tillatelse fra pasienten og instruktør)

Etter å ha fullført kjeveregistrering, så blir tannfarge og form valgt sammen med pasienten fra Zenith sine alternativer.

 

Noen ganger hvor det er lite retensjon og ganske resorbert alveolar ben så blir lingualisering av okkluasjonen utført, som i dette tilfellet her.

Her blir posteriore tenner på overkjeven vippet litt bukkalt slik at kun palatinale/linguale kusper av posteriore tenner i overkjeveprotesen er i kontakt  i sentral fossaene i underkjevens posteriore tenner. Slik at  bukkale kusper er ute av kontakt.

Tyggeekrefter blir dermed fordelt over større områder på en tannløs kjeve (se bilde nr 17 midten til venstre og  nederst til venstre).

Bilde 18 Materialer til Bittheving på gamle proteser (venstre øverst), Stomatitt (høyre øverst), klorheksidin , og Kerr som disclosing og Kerr fitt som vevstrimmer nederst. (bilde er tatt i bruk etter tillatelse fra pasienten og instruktør)

 

Når vi skulle lage nye proteser for pasienter som skulle bittheves i tillegg, så ble SNAP (midlertidig kroner og broer resin) brukt ved å applisere 1-2 mm mellom hver besøk på den gamle protesen et par ganger.

 

Disclosing wax blir brukt ved prøving av metallskjellett på partiell proteser for eksempel. Kerr Fitt  (se bilde nr 18 nederste bilder) blir brukt som vevstrimmer særlig ved immediate protese. Immediate denture her er da en protese som lages samtidig som pasienten får beholde sine tenner (som skal ekstraheres) helt frem til levering av helprotese. Da blir tennene ekstrahert og den nye protesen levert samme økt. Kontroll av Okklusjon og sårtilhelling og justering av protesen blir utført ved 24 timers og 2 ukers recall.

 

Når vi hadde avbestillinger så var det akutt behandling i protetikk. Da var det reparering av gamle proteser/lage ny og behandling av stomatitt blant annet (se øverste bilde til høyre på bilde nr 18). 

 

Bilde 19 Tannteknikker labratoriert (øverst), sliping (grinding) rom nederst.

 

Tanntekniker laboratoriet som lagde all arbeidet innenfor protetikk lå på samme bygg (B-floor). Her kunne studentene lett kommunisere med dem. Ved tvil av arbeidet var det lett å komme innom og se om for eksempel avtrykket var i orden før vi leverte den.

 

Ca 1-2 uke etter var arbeidet ferdig levert. Da var det bare å finne boksen med navnet på og hente den på samme sted J (bilde nr 19 øverst til høyre).

 

Grinding eller sliping rommet (nederst på bilde nr 19) lå i C-floor (her hadde vi protetikk). Her ble sliping og justering av proteser ved for eksempel tilpasning av individuell avtrykks-skje eller protese osv.

 

 

9.     Oral medisin

 

    Etter å ha snakket med prof Parker´s sekretær Ilse, så ordnet hun muligheten for oss for å gå til Groote Schuur sykehus og observere kliniske kasuser under oral medisin/kirurgi ved maxilo-fascial oral og dental kirurgi.

 

 

 

 

Blant annet så vi:

·       Recall etter toyngegraft

·       Fasciale fracture, combined levels

·       Sinusitt

·       Condyle fractur

·       Trauma injury

·       Særlig knivstikking i ansiktet grunnet vold

·       Det var mye av dette særlig etter helgene

·       Osteoradionecrose som komplikasjon av strålebehandling etter Mucoepidermoid Carcinoma.

·       Gingival hyperplasi

Det å se slike situasjoner i virkeligheten og ikke bare bøkene var veldig lærerikt.

 

I Groote Schuur sykehuset er også det sykehuset hvor første hjertetransplantasjon ble vellykket.

 

10.  Oral kirurgi

 

Prof.Morkel er fagansvarlig her (Head og MFOS). Etter å ha snakket med han avtalte vi dager hvor vi skulle på oral kirurgi og observere. Observasjonen var ganske lærerikt . Her hadde noen pasienter alvorlige fasiale /kjeveskader. 

Blant dem var det en pasient med dobbel fraktur av mandibula (altså frakturert både i ukj incisiv og molar regionen i 4 kvadrant, grunnet vold) som hadde 1-2 timers operasjon hvor de satt inn plater for å fiksere mandibula på plass så den gror igjen riktig. 

Andre typer kirurger som visdomsfjerning, bracket innseting på ikke- frembudte hjørnetenner blir også ofte utført.

Pasientene her da får generell anestesi med en anestesi lege til stedet under hele operasjonen.

 

11.  Orthodonti

Studentene pleier å ha forelesning i ortodonti særlig torsdager ettermiddag. Allerede i første uke ble vi invitert av Dr Hudson . Da gikk  de gjennom gamle eksamensoppgaver med kasus, behandling og diskuterte dette. Studentene her er med på å lage behandlingsplan for enkle apparater.

 

12.  Sedasjon

Sedasjon gjelder særlig for barn hvor det er vanskelig å samarbeide og kommunisere med. Ofte er det barn med stor behandlingsbehov. Her skjer sedasjoen av fagansvarlige for dette samt behandlingen av instruktører med studenter tilstede.

Sedasjonen skjer intravenøst med premedisinering av barnet først. Dette skjer på mandager og tirsdager. Dette var også veldig lærerikt for meg.

Ellers er det Generell anestesi av pasienter som opereres på kirurgi salen hvor det er snakk om store kirurgiske inngrep (fraktur av mandibula feks).

9.     Outreach Project

 

Dette er en prosjekt for hvor tannpleie og tannlegestudenter (her fra 3-5. året) i helgene sammen med bl.a Prof.Barrie og Prof. Neil Myburgh (Community Oral Health/Dentistry) og andre professorer drar ut til landsbygder for å gi gratis tannhelsetilbud. Slik behandling gis særlig til folk med lav inntekt.

 

Bilde 20 Bildene er tatt med studenter fra 3- til 5.året da vi var på Outreach i Tullbagh, unntatt nederste bilde til høyre den er tatt da vi var på outreach i Fisantekraal. Bildet øverst til høyre – nederste raden og fra tredje er det dr. Sheikh og ved siden av han er det Patty Vanrheenen fra sterilsentralen. øverste bilde på venstre side, fra venstre:  Prof.Barrie, Patty Vanrheenen, Prof. Neil Myburgh, sammen med studentene Londi og Stella fra 5.året.

 

 

Vi var veldig heldige og fikk være med på outreach 2 ganger. Ene gangen dro vi til  Tulbagh Dental klinikk i Tulbagh på lørdag og kom tilbake på søndag (mars) og andre gangen til Fisantekraal (i april).

 

Her utføres ekstraksjoner, restorativ behandling, rensing og scaling osv. I Tulbagh ble vi delt i forskjellige grupper og rom hvor vi utførte screeing, anestesi og behandling i samme rom. Mens i Fisantekraal var det avhengig av hvilket rom vi var i, så ble det utført screening og anestesi i et rom og ekstraksjon i de andre rommene.

 

 

 

Mobile Dental Clinic

Bilde 21 Mobile Dental clinic (Bilde er tatt i bruk etter tillatelse fra pas)

 Som navnet sier, ja det er faktisk en bil med uniter i (bilde nr 21). Her utførte vi blant annet konservativ behandling (Kompositt /GI) og generell rens og scaling.

 

Her kommer de fleste pasiente med store smerter og markerte kliniske tegn på dype karies og nedkarierte tenner. Dette gjelder både barn og voksne.

 

Dems største ønske er å bli kvitt av ubehaget og smerten de lider av. Andre pasienter kommer med mindre alvorlige karies lesjoner hvor de lar seg å behandle enn å trekke den, men for de fleste er ekstraksjon eneste og beste løsningen.  

På grunn av mye ubehag og smerte ville de fleste pasientene ekstrahere tannen enn å gå gjennom flere besøk (rotfylling) og behandling. I tillegg er dårlig økonomi og lite kunnskap andre faktorer som gjør at pasientene velger ekstraksjon fremfor andre type behandling. Iblant var det ellers noen pasienter som ønsket restorativ behandling isteden for ekstraksjon.

 

 Passion Gap (som tidligere jeg har nevnt under Gugulethu) var også et ønske for noen av pasientene.

 

Outreach opplevelsen var ubeskrivelig og veldig lærerikt. Det å få muligheten til å hjelpe mennesker når man kan, er noe av det fineste man kan gjøre.

Her ble vi også kjent med studenter fra 3.-5. året. Utrolig hyggelige folk, lett å snakke med og veldig imøtekommende.

 

 

 

Nå litt om Cape Town

 

o   Ankomst

 

Etter en lang og trivelig tur med Qatar Airlinens (anbefales) ankom vi Cape Town på formiddagen. Nydelig opplevelse fikk vi med ei gang vi gikk ut av flyplassen og fikk vi høre første sang og musikk fra en gruppe ungdommer som sang utenfor flyplassen iforbindelse med fotball o.l.

 

Venstre kjøring, varm temperatur, palmetrær,  hyggelig folk og plutselig glemte vi at vi var trøtte etter så ca 20 timers flytur.

 

Vi ble kjørt av en hyggelig taxi sjåfør til hotellet (Ritz Hotel på Seapoint) som  vi hadde bestilt på forhånd. Vi kom noen dager før skole start for så å ordne bolig og bil.

Det var greit å leie bil, men dessverre tok det ekstra tid enn forventet til vi fant bolig.

 

 

o   Verdt å vite

·       Bolig

http://www.gumtree.co.za
Dette er en sørafrikansk nett siden som jeg fant boligen vi bor i nå og som anbefales. Men prisene kan plutselig bli veldig dyre ift hva som er normalt her i Cape Town, så det er viktig å være litt klar over det. Særlig i mars hvor det var høysesong og litt vanskelig for oss var det å finne enn forventet men gikk bra tilslutt. Vi bodde på Milnerton, veldig grei avstand til både byen og skolen. Boligen lå på en trygt og komfortabel sted; anbefales. (ta kontakt dersom du vil ha mer info)

 

·       Bil

Bil må man ha når man skal bo i Cape Town. Det er både tryggere og lettere å komme frem med sin egen bil. Vi delte bil 2 og 2. Det er venstre kjøring her, noe man lett kan bli vant til. Bil firmaet vi lånte bil fra anbefaler jeg. Akkuratt siste dag punkterte hjulen til bilen grunnet en spiker. Det tok ikke lang tid før vi fikk ny bil :D. (ta kontakt dersom du vil ha mer info).

 

·       Mobil

Vi kjøpte afrikansk simkort alle sammen så vi lett kunne kommunisere og det koster ikke så mye.

 

·       Transport

Transport: Helst unngå tog, minibusser o.l. Det var ganske trygt å kjøre med TAXI, men det kan fort koste mye. Så det lønner seg å ha sin egen bil, særlig når avstanden fra der vi bor til skolen er ca. 20-30 minutter.

 

·       Bank

Når det gjelder bank, så kan man lett ta ut fra minibankene, men helst standard bank, for der kan man trekke opptil 4000 Rand hver gang  uten  å risikere å få kortet til å bli sperret. FNB bank - unngå det, kortet blir sperret hvis du trekker flere ganger, og max 2000 Rand hver gang.

 

·       Internett

Vi var litt uheldige med internett. Huseieren skulle ordne internett men det tok sin tid for det tar flere måneder for å få montert det i huset. Så vi brukte mobilnett der det var nødvendig. Mobilnett; anbefaler MTN . Her kunne vi kjøpe flere GB for litt grei pris. Men igjen det kan koste mye hvis Mobilnettet er på ofte. J

 

o   Severdigheter

 

Nydelige Sveredigheter og Vakkert Natur er det mye av i Cape Town.

Cape Town er ikke bare en by for seg selv. I samme by får man følelse av å oppleve et modernt liv samtidig som gammeldags avhengig av hvor du er.

Man trenger ikke å kjøre langt før man ser klarte atskilte områder fra rike områder til fattige områder hvor folk så vidt har et sted å bo.

 

Flerkulturelle Cape Town har gjort også byen fantastisk. Mange ukjente kulturer og bakgrunn. Folk er hyggelige og veldig behjelpelig. Samtidig som man hører at i Cape Town skal man være veldig forsiktig for kriminelle ting skjer veldig lett her, men Gudskjelov har vi ikke erfart noe ufin idet hele tatt så langt.

 

Sportsday

Vi var heldige og fikk være på fakultets sportsdag hvor alle odontologi studentene og professorene pleier å delta i.

 

Steder som vi har vært på og besøkt:

·       Table Mountain / Taffel berget , platåfjell med høyeste punkt på 1086 m over havet.

·       Lion´s Head; Løvens hode. Dette fjellet ligger da mellom Taffelberget og Signal Hill fjellet i Cape Town. Høyden her er da 670 meter

·       Robben Island Prison, et øy ca 10 km fra Cape Town. Øya er sikkert kjent for mange, hvor den på slutten av 1700 blitt benyttet  som fengsel og da for å da isolere folk. Mest kjente er Nelson Mandela som også ble fengslet her. Senere i 1999 ble det sluttet som fengsel og er nå samt øya en populært turistmål.

·       Camps Bay Strand – solnedgangen er nydelig her

·       Aquila Safari

·       Botanic Garden – ta en tur gjennom slangebroa 

Bilde 22 Camps Bay, Robben Island, Botanic Garden, Table Mounatin, Aquila, Canal Walk (shopping senter), Lion´s Head.

 

Alt i alt så anbefaler jeg utveksling til Sør Afrika på det sterkeste. Her kan man se en annen side av odontologien i en verden hvor behandlingsbehov og kliniske caser er annerledes enn det vi har i Norge. Denne reisen gjorde også at jeg utviklet min personlighet, erfart og opplevt ting som er verdt å ta med videre i livet.

 

 Beklager evt skrivefeil og formuleringer, eller rekkefølgen da dette er første gang jeg skriver blogg :D.

 

 

Bilde 23; Har du lyst på å smake noe afrikansk? Da er det å bare å ta en tur innom Mama Africa :)

Er det noe du/dere lurer på så er det bare å ta kontakt:

·       Facebook Sazan Dara

·       Email: 8.sazi.8@gmail.com

 

 

De Beste hilsner Fra Sør Afrika

Sazan Dara :)

 

Av Sazan Dara
Publisert 4. mai 2015 19:15 - Sist endret 6. feb. 2020 11:37

Superimponert- og takknemlig for at du deler informasjonen!

Tusen takk, Sazan! Jeg er stum av beundring over alt du har klart (og brukt masse tid på ) å sørge for å dele- som en lang rapport! Dette er veldig nyttig for studenter som ønsker informasjon om utvekslingsmuligheten ved UWC. Alt dere har fått med dere faglig og sosialt & ikke minst personlig utbytte/utvikling...! Det ser vi vel konturene av her i dette "reisebrevet" .. (skal se om ikke bildene kommer opp etter hvert også). Lykke til med videre studier ved fakultetet til dere som er tilbake fra utveksling!

Skrevet av: Kjersti Elisabeth Carlsen

anonym@webid.uio.no - 5. mai 2015 08:52

Takk :)

Tusen Takk Kjersti!
Nå er bildene også  i orden :)

Skrevet av: Sazan Dara

anonym@webid.uio.no - 7. mai 2015 18:29

WoW.Såå mange detaljerte og fine bilder gir et godt innblikk!

I fin ramme også :-)

Skrevet av: man, 11/05/2015 - 11:33.

anonym@webid.uio.no - 11. mai 2015 11:33
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere